Proizvodnja armirano betonskih konstrukcija – Građevinsko montažni radovi

Proizvodnja betona

Beton je deo urbane infrastrukture. Može videti bilo gde, jer je to najčešće korišćeni veštački materijal na svetu.

Beton je izuzetno svestran građevinski materijal sa fleksibilnim ili čvrstim svojstvima, u zavisnosti od stepena očvršćavanja. Sastoji se od agregata i stena pomešanih sa tečnim cementom.

Proizvodnja betona i primena

Beton je izuzetno svestran građevinski materijal sa fleksibilnim ili čvrstim svojstvima, u zavisnosti od stepena očvršćavanja. Sastoji se od agregata i stena pomešanih sa tečnim cementom. Posle određenog vremena, beton se stvrdne u masu nalik steni usled hemijske reakcije poznate kao hidratacija. Jednom očvrsnuo, postaje izuzetno jak i izdržljiv dovoljno da izdrži mostove, nebodere i brane.

Proizvodnju betona vršimo u našoj fabrici. Betonske komponente se temeljno mešaju pri čemu se vrši kontrola jer svaki poremećaj može uticati na integritet i izgled konačnog proizvoda. Beton je viskozna tečnost koja se sipa u kalupe kako bi se dobio željeni oblik. Pre početka primene bilo kog betona, prvo se mora utvrditi odgovarajuća vrsta betona. Na primer, armirani beton je pogodan za građevinske materijale kojima je potrebna velika zatezna čvrstoća, kao što je
Pre početka gradnje prvo se mora utvrditi odgovarajuća vrsta betona. Na primer, armirani beton je pogodan za građevinske materijale kojima je potrebna velika zatezna čvrstoća, kao što su stubovi i grede. Laki beton je najbolji za izgradnju lakih betonskih blokova pri izgradnji kuće. Beton je svestran materijal i njegova primena je obilna. Gibljive, a žilave karakteristike betona čine ga idealnim osnovnim materijalom za izgradnju zgrada, urbane infrastrukture i raznih gotovih proizvoda.

Beton za kuće i poslovne zgrade
Betonske zgrade su otporne na vatru i smanjuju potrošnju energije, istovremeno pružajući bolji kvalitet vazduha u zatvorenom.

Građevinski materijal
Beton se široko koristi za izgradnju domova i poslovnih zgrada, kao i raznih građevinskih elemenata kao što su stubov, nosači…  Beton zadržava toplotu unutar zidova, smanjujući potrošnju energije za preko 40%. Betonske zgrade zahtevaju manje održavanja i traju duže, dok istovremeno obezbeđuju bolji kvalitet vazduha u zatvorenom. Ostale pogodnosti uključuju otpornost na vatru, vetar i uragane.

Mostovi
Beton je jedan od najekonomičnijih i najbržih materijala za izgradnju mostova; obično se koristi za nadgradnje mostova (gornji delovi mostova). Tu spadaju palube, ivičnjaci, trotoari i bočni zidovi prepreka za saobraćaj.

Prefabrikovani AB elementi koristi se za izvođenje prefabrikovanih armirano betonskih konstrukcija.  Tipično su ojačani čeličnim armaturama kako bi im se povećala izdržljivost, elastičnost i čvrstoća. Našli su primenu u svim sverama građevinarstva, pri čemu su dobijeni brži rezultati gradnje ali i bolje performanse objekata.

Održavanje
Čak i sa svojim elastičnim svojstvima, beton i dalje zahteva pravilno održavanje kako bi produžio svoj vek trajanja. Beton treba čistiti najmanje jednom godišnje kako bi se uklonila prljavština, kao i rđa ili druge mrlje. Pukotine se takođe moraju rutinski popravljati za strukturno čvrstu površinu. Ako ne sanirate pukotine, može doći do prodora vode, što dovodi do problema sa podkvalitetom. Periodično ponovno zaptivanje površine smanjuje prodiranje vlage i bojenje. Takođe će sprečiti stvaranje prljavštine i korova kroz te spojeve.

Vrste betona

Obični beton
Obični beton je jedan od najpopularnijih oblika betona. Tipična mešavina uključuje cement, pesak i grube agregate pomešane sa određenim količinama vode. Vreme stvrdnjavanja je približno 30–90 minuta sa vrednostima čvrstoće 1450–5800 psi. Nakon 28 dana očvršćavanja postiže se 75–80% ukupne čvrstoće, a nakon 90 dana postiže se 95%.
Beton visokih performansi
Beton visokih performansi ima veću čvrstoću, obradivost i izdržljivost u poređenju sa običnim betonom. Ima dugotrajna mehanička svojstva i snagu u ranom periodu. Može da podnese teške uslove i otporan je na širenje i skupljanje što minimalizuje pucanje. Snaga se kreće od 10000-15000 psi.
Armirani beton
Armirani beton koristi razne oblike čelika kao armaturu. Kombinacija betona i čelika daje armiranom betonu jedinstvena svojstva čvrstoće. Armirani beton ima sposobnost da podnese mnoge oblike stresa u bilo kojoj vrsti konstrukcije.
Prefabrikovani beton
Ovakav beton se ubacuje u kalupe u kontrolisanom okruženju. Kada takvi prefabrikovani armirano betonski elementi potpuno očvrsnu, prevoze se na gradilište. Faza očvršćavanja odvija se u kontrolisanim uslovima gde se prate temperatura i vlažnost.

Produktivnost

Automatizovanim procesom proizvodnje betona omogućena nam je pouzdana isporuka i ujednačen kvalitet betona Proizvodimo sve vrste klasičnih, transportnih betona od MB10 do MB60; samougrađujući beton; Mlazni beton; betone posebnih karakteristika (sulfatno-otporni beton; betoni otporni na mraz i soli za odmrzavanje; vodonepropusni beton itd. ); betone ciljanih karakteristika po želji naručioca. Transporta betona vršimo automikserima, dok za ugradnju betona posedujemo auto-pumpe za beton.